By | September 17, 2023

Η ιστορία των φονικών τορνάδων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται σε μία περιοχή με αυξημένη κλιματολογική δραστηριότητα, έχει αντιμετωπίσει μια μακρά ιστορία φονικών τορνάδων. Αυτά τα ισχυρά ατμοσφαιρικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν μείζονα καταστροφή, καθώς παρουσιάζουν ισχυρούς αέρας που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της τορνάδας. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία αυτών των φονικών φαινομένων και στην επίπτωσή τους στην Ελλάδα.

Τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη τορνάδων στην Ελλάδα χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ, όταν ο αρχαίος ελληνικός ιστορικός Θεόφραστος περιέγραψε τις έντονες ατμοσφαιρικές καταιγίδες που έπλητταν την περιοχή. Οι ατμοσφαιρικές αυτές καταιγίδες συχνά συνόδευονταν από ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες βροντής, και ο Θεόφραστος πιστεύει ότι ήταν η αίτια της καταστροφής πολλών αρχαίων πόλεων και θεοϊκών μνημείων.

Η εμφάνιση των τορνάδων συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ελλάδας. Μια από τις πιο γνωστές τορνάδες στην ελληνική ιστορία ήταν αυτή που χτύπησε την Κρήτη το 1892. Αυτή η φονική τορνάδα προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων και κατέστρεψε αμέτρητα σπίτια και καλλιέργειες. Αν και η Κρήτη ήταν μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αναφορά σε τορνάδες, υπήρξαν πολλές άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα που επλήγησαν από το φαινόμενο αυτό.

Μια άλλη θρυλική τορνάδα στην ελληνική ιστορία ήταν αυτή που χτύπησε την Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1996. Αυτή η φονική τορνάδα, γνωστή και ως “Καθίστερος”, προκάλεσε μεγάλη καταστροφή σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Κτίρια καταρρέυσαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και αυτοκίνητα αναποδογύρισαν. Η καταιγίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 ανθρώπων και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν.

Το 2017, μια άλλη ανείπωτη τορνάδα, γνωστή ως “Ιανός”, έπληξε την Αττική και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι που καταγράφηκαν ήταν από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, φτάνοντας τα 285 χιλιόμετρα την ώρα. Ο “Ιανός” προκάλεσε ανείπωτη καταστροφή, με πολυάριθμα κτίρια να καταρρέουν, δέντρα να ξεριζώνονται και πλημμύρες να πλήττουν πολλές περιοχές. Οι αρχές αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις για την αποκατάσταση της χώρας μετά από αυτή τη φονική τορνάδα.

Παρόλο που οι τορνάδες αποτελούν ένα φονικό φαινόμενο, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην πρόβλεψη και τη μείωσή τους. Ο Εθνικός Μετεωρολογικός Οργανισμός της Ελλάδας διαθέτει ένα σύστημα πρόβλεψης και προειδοποίησης για τους κατοίκους και τις αρχές, ώστε να μπορούν να λάβουν κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Επιπλέον, οι κατοικίες και οι υποδομές έχουν ενισχυθεί για να αντέχουν στις ισχυρές ανέμους και τις καταιγίδες.

Η ιστορία των φονικών τορνάδων στην Ελλάδα παραμένει σημαντική και μας υπενθυμίζει την αναπόφευκτη δύναμη της φύσης. Ενώ η καταστροφή που προκαλούν μπορεί να είναι μεγάλη, οι προσπάθειες για την πρόβλεψη και προστασία από αυτές έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η πρόληψη, η ενημέρωση και η προετοιμασία είναι τα κλειδιά για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των φονικών φαινομένων και να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των πολιτών.